Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy znamy wina do śniadania?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy znamy wina do śniadania?

Większość ludzi o lampce wina myśli zazwyczaj wieczorem do kolacji, albo po niej, na rozluźnienie przed snem. Są również tacy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez dobrego wina, ale czy zastanawialiśmy się nad tym, że można je pić również do śniadania? Może wydawać się to nieprawdopodobne, ale do

Czy znamy wina do 40 złotych?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy znamy wina do 40 złotych?

Tak naprawdę nie będziemy wiedzieli jakie wina najbardziej nam smakują, jeśli nie zaczniemy ich próbować. Dopiero wówczas będziemy mogli określić, czy wolimy wina białe czy czerwone, czy bardziej skłaniamy się ku winom słodkim czy wytrawnym. Najważniejsze jednak jest tutaj to, abyśmy wybierając win

Herbata dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbata dla zdrowia

Zdanie dietetyków na temat poszczególnych produktów spożywczych zmienia się szybko niczym w kalejdoskopie. Często trudno nam nadążyć za pojawiającymi się w tej dziedzinie odkryciami. Dla miłośników złocistego naparu mamy jednak dobre wieści – picie herbaty nadal jest uznawane za korzystne dla zdrow

Herbata po rosyjsku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbata po rosyjsku

Powszechnie herbata kojarzy nam się z Chinami lub Indiami, czyli krajami swojego pochodzenia. Rozprawiając o tym napoju, nie sposób jednak pominąć jego znaczenia dla kultury rosyjskiej. Warto wiedzieć, skąd po raz pierwszy wzięła się w tym właśnie kraju i jak wysoko jest ceniona przez jego mieszkań

Zdrowie z zielonej herbaty
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zdrowie z zielonej herbaty

Chińczycy już w starożytności uważali, że zielona herbata posiada szereg istotnych dla zdrowia właściwości. Przypisywano jej możliwość łagodzenia bólu i skuteczne zapobieganie wielu chorobom. Ich wiedza została poparta współczesnymi badaniami. Niemal każdy już słyszał o zaletach, jakie może nieść

Herbata z pokrzywy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Herbata z pokrzywy

Większości herbat przypisuje się właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Nie każda odmiana suszu może jednak poszczycić się przydomkiem „naturalnego antybiotyku”. Taką szczytną chwałą cieszy się herbata z pokrzywy, która już od starożytności stosowana była jako lek na wszelkiego r

W czym parzyć herbatę?
Gastronomia, artykuły spożywcze

W czym parzyć herbatę?

Wybrać herbatę liściastą czy w torebkach? Amatorzy tego napoju często stają przed tym dylematem. Warto jednak wiedzieć, że pierwszej z nich często przypisuje się dużo wyższą jakość. Jednocześnie jednak mieszanka, którą luzem wsypujemy do kubka czy szklanki, sprawia, że zaparzanie herbaty staje się