Jak długo na rynku utrzymują się restauracje? Co wpływa na żywotność restauracji? Posiadanie restauracji to dość wysoki koszt inwestycji, więc każdy, kto takową otworzy chce, aby była „na zawsze”. Możemy spotkać wiele takich restauracji, które są przekazywane kolejnym pokoleniom i cieszą się ogromną sympatią w takich restauracjach nie kładzie się raczej nacisku na innowacyjność i zmiany, bo właśnie to, że są niezmiennie takie same jest ich atutem.
Podobnie jak sama restauracja, która jest przekazywana z rąk do rąk kolejnym pokoleniom cieszy się z gości, którzy odwiedzają ją pokoleniowo. Większość jednak restauracji zmienia się na inne lub też całkowicie po jakimś czasie się zamykane. Warto pracować by stworzyć np. najlepsza restauracja warszawa.
W związku z tym, że takich miejsc jest coraz więcej poprzeczka dla restauratorów i właścicieli jest coraz wyżej stawiana. Nie chodzi tutaj nawet o konkurencję między restauracjami podobnymi do siebie a bardziej tymi oferującymi tanie i szybkie posiłki, ludzie mają coraz mniej czasu nie celebrują posiłków w rodzinnych gronach jedzą pospiesznie między swoimi codziennymi posiłkami.
Restauracje w ciągu roku przechodzą kilka etapów takich, kiedy gości posiadają więcej w porach jesiennych i zimowych, kiedy ludzie wychodząc z domu chcą zjeść coś w ciepłym i wygodnym miejscu oraz gorsze sezony letnie, kiedy ludzie wyjeżdżają ze względu na urlop a Ci, którzy odwiedzają restaurację raczej zatrzymują się na krótką chwilę zamiast rezerwować stoliki. Bardzo ważne jest zarządzanie restauracją i tutaj pole do popisu mają właściciele i managerowie.